Bekijk jouw voorlopers

Automatisering Gipmans
LCA Tool MIFA
AMR accerion
Robotics Rockwool
Kiempluggen uitdrukmachine
Dozenvul machine

Motion & Control

Sleeve machine gipmans

Gipmans, actief in de agrofoodsector, zocht een automatiseringsoplossing voor het verpakken van potjes met planten, een taak die zowel monotoon als arbeidsintensief was. Ze wilden deze taak automatiseren om efficiëntie en productiviteit te verhogen, en kwamen met een zelfgemaakt prototype naar Blue Engineering. Hun doel was om de capaciteit van 500 stuks per uur te verhogen naar 1500 stuks per uur met de bouw van vijf nieuwe machines.

 

Oplossing van Blue Engineering:

Blue Engineering nam het bestaande prototype als basis en ontwikkelde een volledig geautomatiseerde oplossing. Er werd specifiek rekening gehouden met variabele potformaten door makkelijk te wisselen onderdelen te integreren. Dit maakte het mogelijk om flexibel verschillende productformaten te hanteren zonder de productiesnelheid te verlagen.

Resultaat:

Het resultaat was een geavanceerde verpakkingslijn met een dubbele aanvoer en de mogelijkheid om folie te wisselen zonder productiestop. De lijn omvat transportbanden die de potjes efficiënt naar de verpakkingsmachine voeren, waar ze automatisch in folies worden ingepakt. Dankzij de innovatieve aanpak van Blue Engineering kon Gipmans zijn verpakkingscapaciteit aanzienlijk verhogen.

 

Duurzaamheid:

Tijdens het ontwerp werd ook aan duurzaamheid gedacht. Er werden elektrische cilinders gebruikt om de energie-efficiëntie te verhogen en de levensduur van de machinecomponenten te verlengen. Deze aanpak niet alleen verbetert de operationele efficiëntie, maar vermindert ook de milieu-impact van het productieproces.

Ben je geïnspireerd door dit project en denk je na over hoe automatisering jouw productie kan verbeteren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend consult. Laat Blue Engineering jou helpen om jouw productieprocessen te transformeren en te optimaliseren.

Duurzaam ontwerpen

LCA tool MIFA

Blue Engineering is benaderd om een Life Cycle Assessment (LCA)-tool te ontwikkelen die de klimaatimpact, vooral de CO2-uitstoot, van het productieproces inzichtelijk maakt. De klant wilde een tool die van grondstof tot fabriekspoort (‘Cradle-to-gate’) de impact meet, zonder de gebruiksfase. De tool moest ook het effect van verschillende ontwerp- en materiaalkeuzes kunnen analyseren.

 

Technische Uitvoering:

De oplossing omvatte het opzetten van een flexibele LCA-tool, gebaseerd op standaard LCA-principes, specifiek aangepast aan het aluminium extrusieproces. De tool integreert variabelen zoals co-engineering, materiaalkeuze en energie-inkoop, en laat toe verschillende scenario’s te modelleren om zo de specifieke CO2-impact te berekenen.

 

Resultaten en Duurzaamheid:

De tool maakt een directe vergelijking mogelijk met de industrienormen en is uitgerust met een gebruikersinterface voor gemakkelijke aanpassing en analyse. Na een uitgebreide review voldoet de tool aan de ISO-normen 14040 en 14044. Dit instrument stelt de klant in staat de milieueffecten van hun productiebeslissingen te begrijpen en te optimaliseren, met name door de inkoop van duurzamer aluminium en energie-efficiënte keuzes.

 

Toekomstvisie:

Met de nieuwe LCA-tool kan de klant nu proactief de CO2-impact verlagen en duurzaamheid bevorderen binnen de gehele toeleveringsketen. Dit bevordert niet alleen een vermindering van de klimaatimpact, maar creëert ook een bewustzijn en dialoog met leveranciers en klanten over duurzame praktijken.

 

De LCA-tool die we ontwikkeld hebben is meer dan alleen een technische oplossing; het is een stap richting een duurzamere toekomst. Ben je geïnteresseerd in het verminderen van de milieu-impact van jouw productieprocessen en het optimaliseren van jouw ontwerpstrategieën? Blue Engineering staat klaar om samen met jou de duurzaamheidsdoelstellingen van jouw bedrijf te realiseren, neem vandaag nog contact op!

Robotics

AMR accerion

Sinds 2015 ontwikkelt Accerion geavanceerde lokalisatietechnologie om autonome mobiele robots en Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s) 100% onafhankelijk van de infrastructuur te laten opereren. De technologie stelt deze robots in staat met hoge precisie te functioneren in dynamische en flexibele omgevingen, zoals grote magazijnen en productielijnen. Met klanten in de VS, Europa, China en India, is Accerion een leider in de robotica-sector, vooral in de magazijnlogistiek en productieautomatisering.

 

Bijdrage van Blue Engineering:

Blue Engineering heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de lokalisatiesensor, een sleutelcomponent van Accerions systeem. Deze sensor maakt gebruik van het vloeroppervlak als een kaart en voorziet het navigatiesysteem van coördinaten, zodat robots zichzelf kunnen lokaliseren zonder afhankelijk te zijn van externe infrastructuur zoals lasers of magneetbanden. Ons team heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de optische sensor, die uitblinkt in nauwkeurigheid op submillimeterniveau, essentieel voor precisiewerk in de automatisering.

 

Technologische Uitdagingen en Oplossingen:

Dankzij de geavanceerde camera en de door ons geïntegreerde algoritmen is de betrouwbaarheid van de sensor drastisch verbeterd. We hebben uitgebreide tests uitgevoerd om te zorgen dat de sensor robuust genoeg is voor alle industriële activiteiten. Dit was een enorme technische uitdaging, vooral gezien de strakke deadline om binnen twee maanden een marktklaar prototype te leveren.

 

Integratie en Prestatieverbetering:

Als system integrator heeft Blue Engineering verantwoordelijkheid genomen voor de mechanica, software en elektronica van de sensor. Onze ‘agile’ aanpak in combinatie met de expertise van NTS Optel heeft ons in staat gesteld Accerion een totaalpakket te bieden. Het project vereiste niet alleen integratie van alle onderdelen in één unit, maar ook een significante verlaging van de productiekosten en verbetering van prestaties wat betreft snelheid en nauwkeurigheid, zonder de noodzaak van externe infrastructuur.

 

Impact:

Dit project toont aan hoe Blue Engineering één van de technologische barrières kan overwinnen en toonaangevende oplossingen kan leveren die de efficiëntie, veiligheid en precisie in de robotica-industrie aanzienlijk verbeteren. Dit stelt robots in staat taken over te nemen die voorheen als te gevaarlijk voor mensen werden beschouwd, met minder fouten.

 

Ontdek hoe deze technologie jouw bedrijfsvoering kan optimaliseren door het potentieel van autonome robotica volledig te benutten, plan een consult met ons in via de knop onderaan de pagina!

"ondanks de enorme tijdsdruk en de technische verassingen, was dit project erg leuk en zijn er mooie resultaten geboekt. De motivatie en passie van iedereen die aan dit project heeft meegewerkt was geweldig!"
Vincent Burg
CEO - Accerion

Robotics

Paint kitchen Rockwool

Met de toenemende vraag naar Rockpanel in de markt, werd het noodzakelijk om de productiecapaciteit te vergroten door te investeren in een nieuwe verflijn. Dit project richtte zich niet alleen op het uitbreiden van capaciteit, maar ook op het verbeteren van de efficiëntie en ergonomie van het productieproces.

 

Innovatieve Oplossingen:

Aan de start van de lijn worden verfblikken automatisch op een transportband geplaatst, wat de fysieke belasting voor operators vermindert. Een geautomatiseerd systeem controleert vervolgens de blikken op essentiële parameters, waarna de verf wordt gemengd en omgeschud door robots, wat de efficiëntie verhoogt en menselijke fouten vermindert.

Duurzaamheid en Circulariteit:

Lege blikken worden schoongespoeld voor hergebruik, wat bijdraagt aan de circulariteit binnen het productieproces. Blikken die niet herbruikbaar zijn, worden gerecycled, wat zorgt voor een duurzame afvalverwerking.

 

Resultaten en Toekomstperspectieven:

De nieuwe verflijn is bijna volledig geautomatiseerd en heeft de belasting van zware fysieke arbeid significant verminderd. De integratie van automatische controles en geavanceerde robottechnologie heeft geleid tot hogere productiviteit, betere consistentie en efficiëntie, en draagt bij aan duurzamer materiaalgebruik.

 

Geïnspireerd door deze automatisering? Neem contact op met via de twee knoppen onderaan voor meer informatie over hoe wij jouw productieproces kunnen optimaliseren met automatiseringsoplossingen.

Motion & Control

Kiempluggen uitdrukmachine

Geconfronteerd met een krappe arbeidsmarkt en een toenemende vraag naar productiecapaciteit, wendde een toonaangevende maakindustrie klant zich tot Blue Engineering. Ze zochten een oplossing om hun bestaande robotarmen te optimaliseren voor snellere handelingen en om de fysieke belasting van repetitieve taken met irriterend materiaal voor hun werknemers te verminderen.

 

Innovatieve Oplossing:

Blue Engineering ontwikkelde een geïntegreerde automatiseringsoplossing binnen de bestaande productielijn, gericht op het automatiseren van het uitdrukken van kiempluggen en het stapelen van trays in diverse hoogtes en patronen. Deze oplossing omvatte een slimme lay-out die activiteiten op twee niveaus mogelijk maakte, waarbij ruimte en efficiëntie gemaximaliseerd werden.

Technologische Implementatie en Duurzaamheid:

Met aandacht voor duurzaamheid en efficiëntie, koos Blue voor synchroonmotoren voor niet-continu bewegingen, en energiezuinige IE3 asynchroonmotoren voor continue bewegingen. De hele implementatie, van concept tot operationele status, werd in zeven maanden gerealiseerd, inclusief een grondige Site Acceptance Test (SAT).

 

Resultaat:

De geautomatiseerde oplossing heeft de productiecapaciteit verhoogd, de fysieke belasting voor de medewerkers verminderd en de operationele efficiëntie verbeterd. Dit project illustreert hoe Blue Engineering maatwerkoplossingen biedt die niet alleen voldoen aan de huidige behoeften van klanten, maar ook vooruitkijken naar toekomstige uitbreidingen.

Ben je geïnteresseerd in hoe automatisering jouw productieprocessen kan transformeren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend consult.

Motion & Control ​

Dozenvulmachine

De repeterende aard van het werk op de inpaklijn veroorzaakte klachten bij medewerkers, leidend tot hoog ziekteverzuim en moeilijkheden bij het werven van geschikt personeel. Bovendien veroorzaakte direct contact met irriterende fijne vezels extra gezondheidsproblemen. Blue Engineering werd benaderd om een oplossing te ontwerpen die deze problemen zou aanpakken binnen de bestaande productielijn.

 

Technische Innovatie door Blue Engineering:

In nauwe samenwerking met de klant ontwikkelde Blue Engineering een flexibele automatiseringsoplossing die niet alleen de fysieke belasting vermindert maar ook het contact met de irriterende vezels elimineert. Het ontwerp vereenvoudigde het oorspronkelijke concept door het aantal actuatoren te minimaliseren en directe besturing via een Siemens 1500 PLC en Servo drives te implementeren, wat zorgde voor het behalen van de gewenste cyclustijden zonder overmatige slijtage.

 

Duurzaam en Economisch Voordeel:

De machine maakt gebruik van elektro-mechanische aandrijvingen, wat in vergelijking met perslucht een aanzienlijke energiebesparing oplevert. Door generatief ontwerp zijn de bewegende delen geoptimaliseerd voor een minimale belasting en energieverbruik, wat resulteert in lagere operationele kosten en een verminderde ecologische voetafdruk.

 

Resultaten en Veiligheid:

De nieuwe, mobiele en compacte machine integreert naadloos met de bestaande productielijn en is gemakkelijk aanpasbaar voor verschillende instellingen dankzij een intuïtieve HMI. Het systeem is ontworpen voor een lange levensduur en voldoet aan de strengste veiligheidsnormen, inclusief CE-markering. Na succesvolle implementatie en uitvoerige tests is de machine nu volledig operationeel.

Dozenvulmachine Rockwool

Ontdek hoe Blue Engineering jouw productieproces kan optimaliseren. Neem contact op voor een vrijblijvende consultatie en laat ons helpen jouw operationele uitdagingen op te lossen.

URL-aanpassing bij klikken op knop